“OMUL CARE A CREZUT CA SE POATE” SI MERELE DE AUR

DSC08156Daca ti-as spune ca stiu exact ce ai de facut ca sa iti rezolvi cea mai chinuitoare pietricica din pantof?! … nu-i asa ca nu m-ai crede?!

Dar daca ti-as spune mai mult, ca trebuie sa te trezesti cu 45 de minute mai devreme si sa saluti primul oamenii pe care ii intalnesti?!

Ca trebuie sa mananci mai multe legume si mai putini carbohidrati. Ca trebuie sa dormi cu jumatate de ora mai mult decat in prezent (deci sa te culci cu o ora si un sfert mai devreme).

Nu sunt convins ca ai incepe chiar de maine sa-ti modifici stilul de viata doar asa ca am zis eu. De fapt as putea sa pariez o suma consistenta ca nu ai misca niciun deget in directia asta.

Nu pentru ca n-as avea dreptate. Poate am.

Dar primul motiv pentru care nu vei folosi metoda mea pentru a scapa de pietricica din pantof este ca tu ai viata ta, si intr-o oarecare masura (crezi ca) iti traiesti viata asa cum vrei tu, nu cum spun altii.

In realitate nu e chiar asa. De fapt traiesti mult mai putin asa cum ai vrea decat iti dai seama. Dar pana sa-ti dai seama de asta, orice solutie vine din exterior e primita critic si mai devreme sau mai tarziu respinsa.

Ideile dupa care traiesti asa cum crezi ca ai ales, le-ai “cumparat” de mult din piata si azi crezi ca sunt ale tale. Niste rautaciosi ar spune ca le-ai inghitit nemestecate.

Dar eu nu sunt rautacios. Asa ca imi imaginez ca ai ajuns sa crezi ca aceste idei sunt corecte spre deosebire de celelalte care sunt incorecte. Sau mai putin acceptabile pentru tine.

De fapt nu-ti mai pui de mult acest gen de intrebari. Ci pur si simplu mergi inainte asa. Nu ca ar fi rau. Dar atunci cand e rau, nu faci legatura cu aceste “idei” despre cum crezi ca trebuie sa traiesti.

Tu nu te intrebi asadar, insa a fost un domn mai demult care te-ar fi putut ajuta.

Il chema Socrates, sunt sigur ca ai auzit de el, si precizez ca nu ma refer la fotbalistul brazilian. Dar tu stiai deja asta 🙂

Socrate a inventat o metoda pentru scoaterea ideilor la suprafata si a le putea distinge pe cele bune, de cele rele.

Metoda lui se numea “maieutica” si consta intr-un dialog in care el punea continuu intrebari, iar “elevul” raspundea.

Inainte sa invatam noi despre metoda Socratica, maieutica insemna arta mositului, iar legaturile cu Socrate sunt doua.

Mama lui Socrate era moasa, facea maieutica pe vechi. Adica ajuta la venirea pe lume a copilului, la nasterea lui. Socrate isi asista prin intrebari “elevii”, la descoperirea adevarului, la scoaterea adevarului la lumina, la nasterea sa. Asa ca asocierea s-a facut de la sine.

Socrate credea ca adevarul se afla in fiecare om, in fiecare dintre noi, sic a prin intrebari, adevarul fiecaruia poate fi scos la lumina.

Daca Socrate ar trai azi, metoda lui nu s-ar mai numi maieutica, ci Coaching.

In Coaching credem ca fiecare om detine toate raspunsurile de care are nevoie.

Noi, cei care facem coaching, doar il ajutam sa le scoata la lumina si sa le vada.

In Coaching credem ca fiecare om are toate resursele de care are nevoie pentru a-si implini menirea. Ca in fiecare om se afla un potential. Pe care trebuie doar sa-l constientizeze si sa-l scoata la iveala, ca si cand ar naste un om nou. Ca si cand ar scoate la lumina adevarul!

Mai intai trebuie sa-l facem si pe el sa creada! Da, culmea e ca de multe ori el nu crede ca detine nici raspunsurile si nici resursele. Nici nu prea crede ca se poate.

Aparent.

Pentru ca daca nu ar crede deloc, n-ar veni la Coaching. dar vine  🙂

Ceva launtric ii spune ca de fapt se poate, ca merita mai mult si ca merita sa incerce.

Eu cred ca si tu ai merita sa incerci. Si tu ai un potential nevalorificat.

Apropo, cu cat dai merele?

Sorel Radu

Cine este Coach-ul tau?

Sorel Radu este NLP Coach din 2006 si Certified Master Coach din 2007 (ICC) specializat in Behavioral Coaching.

A petrecut peste 3000 de ore de formare si practica in domeniul Programarii Neuro-Lingvistice fiind astazi si NLP Master Coach & Trainer.

Sorel are o vasta experienta manageriala, in cei 25 de ani de cariera in business a condus la succes numeroase echipe, in marketing, advertising si vanzari.

In ultimii ani Sorel a devenit antreprenor cu business-uri in Marketing Research si Social Media, dar focusul principal a ramas Coachingul. Impreuna cu alti 3 parteneri este Co-Fondator al Centre for Effective Coaching, companie care, printre altele, aduce in Romania programe de Coaching ale PCI, compania fondata de Sir John Withmore, cel care a introdus coachingul in business in urma cu 40 de ani.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.