Cum sa incepi (anul) cu dreptul, in 3 pasi simpli: drept, drept, drept

cropped-cropped-sorel-2017.png“You always have two choices: your commitment or your fear.” Sammy Davis, Jr.

Hei, a inceput anul, deci cum stai cu “rezolutiile de anul nou”?

Intreb pentru un prieten 🙂

Te lasi de fumat, te apuci de sport, citesti mai mult, stai mai putin pe Facebook…sau ce scrie pe lista ta?

Si …nu mai suntem pe 1 ianuarie, asadar unde ai ajuns, cati pasi ai facut pe acest nou drum?

Daca esti in situatia cea mai raspandita, adica printre cele 80 de procente pe care ni le indica statisticile, te-ai recunoscut deja invins/a sau esti pe cale sa abandonezi.

Daca esti in celelalte 20 de procente, sincere felicitari!

Pentru tine vestea buna e ca existi, vestea proasta e ca articolul se opreste aici. Pentru ca fiind doar unul din 5 te afli in minoritate, iar eu scriu pentru cei multi si nevoiasi 🙂 care nu stiu cum sa faca sa fie ca tine: un invingator!

Si pentru ca la noi trenurile nu intarzie niciodata, asa cum nici la conferinte nu intarzie nimeni…e destul de probabil sa avem si categoria a 3-a, cei care inca nu au inceput . Ei vor incepe abia de luni, dar nu chiar de luni acum… 🙂

Dar care e treaba cu 1 Ianuarie? Oare sunt mai multe sanse sa-ti iasa daca iti stabilesti ca inceput al schimbarii noul an sau nu are importanta?

Mental suntem mai pregatiti, gata fezandati pentru schimbare, pentru ca finalul de an este un capat de drum, inceputul de an e asimilat cu un nou inceput, deci da, este un moment mai bun.

Dar pentru cei 80% care esueaza nu are nicio importanta. Sau mai degraba data asta contribuie la esec.

Pentru ca motivul principal pentru care nu-si duc planul la bun sfarsit este ca nu au avut o abordare serioasa de la bun inceput. A fost doar asa, mai mult de ochii soacrei si iata un prilej perfect sa ma amagesc singur/a sau sa dau, asa, impresia ca ma preocupa. In speranta ca in miile de participanti care abandoneaza cursa traditionala de 1 ianuarie, unul in plus sau in minus nici nu se mai baga de seama.

Evident ca pentru obiectivele din categoria sport, kilograme, bautura sau fumat, sunt mult mai multe sanse de reusita dupa cascadoriile de final de an.

Pentru obiectivele ce tin de job, iarasi, momentul de final de an vine cu bilanturi clare, cu bonusuri sau nu, cu evaluari, si atunci si aici e un moment potrivit pentru decizii.

Dar ce facem cu obiectivele “atemporale”? Gen: sa scriu o carte, sa meditez 30 de minute pe zi, sa nu mai fiu agresiv, sa obtin pozitia de manager, sa pornesc un business propriu…

Ei bine, nimic diferit! Pentru aceste obiective sau pentru oricare altele sunt 3 conditii mari si late pentru reusita:

  1. Sa-mi fie foarte clar, extrem de clar, de ce vreau sa fac acest lucru (aka Domnia sa Motivatia)
  2. Sa-mi fie foarte clar, cum sa fac, astfel incat sa ajung la capatul drumului (unii ii zic Domnul Strategie)
  3. Sa pornesc de indata ce am clare primele doua puncte si sa nu ma opresc pana nu ajung unde mi-am propus (her Majesty, Commitment).

 

Si acestea sunt si motivele pentru care cele mai multe proiecte personale (fie ca sunt de gimnastica sau de business, de fapt mai ales cele de business), esueaza! Desigur, in afara de cele care esueaza pentru ca uita sa inceapa.

Si anume lipsa motivatiei reale, necunoasterea drumului/ ratacirea pe parcurs si abandonul, pe care le-as aseza frumos intr-un singur borcan pe a carui eticheta as scrie mare: CEATZA.

Asadar lista de check out inainte de a porni la drum:

1.Sa-mi fie foarte clar, extrem de clar, de ce vreau sa fac acest lucru

Aceasta este baza, fundatia, fara de care nicio constructie nu va sta in picioare. Am nevoie sa inteleg de ce trebuie sa plec din pat de dimineata, de ce trebuie sa sar peste masa de seara, de ce nu mai pot sa fac ca pana acum. Pentru ca daca nu inteleg asta pana in maduva oaselor, confortul meu, lenea uneori, sau pur si simplu obisnuinta, poteca mea batatorita, vor gasi motive, scuze si cai eficiente de ma descuraja.

Toate cele din categoria “vechiul eu”, obiceiurile mele, felul meu de a raspunde in diversele situatii, sunt cele care m-au adus aici, de unde eu vreau sa plec. Daca era bine asa, nu aveam nimic de facut.

Ce imi trebuie acum este kerosenul care sa invinga gravitatia!

De aceea am nevoie de o claritate de cristal despre situatia mea actuala, despre consecintele inactiunii dar si despre beneficiile extraordinare care ma asteapta pe malul celalalt. Altfel nu pot indura durerile facerii. Ar trebui sa fiu nebun sa-mi fac singur rau. De ce sa transpir, de ce sa ma doara? Nu vreau. Si tzop, inapoi in pat, unde e cald si bine! Si s-a dus planul pe garla.

Asadar inainte de a ma inscrie in competitie ma interesez in detaliu despre marele premiu.

2.Sa-mi fie foarte clar, cum sa fac, astfel incat sa ajung la capatul drumului

Pentru ca nu e totul sa pornesc. Da, evident, e esential dar nu e suficient. Scopul meu nu e sa incep, nu e sa incerc (there is no try), ci sa ajung unde mi-am propus.

Imi fac o evaluare a drumurilor posibile, care e pe la cald, care e pe la frig, cat dureaza fiecare si cat timp am eu la dispozitie. Ce merinde pun in traista?

Studiez harta, imi “vad” drumul etapa cu etapa, imi imaginez situatiile limita, obstacolele care ma asteapta. Cum le depasesc? Ce resurse imi sunt necesare si cum le obtin?

Adica nu plec asa, caine surd, la vanatoare! Imi fac un plan clar si detaliat. Adica doua. Un plan de vreme buna si un plan de vreme rea.

Si daca pornesc un business si daca ma apuc de slabit. Pentru ca pericolele principale sunt in deciziile gresite pe care le pot lua pe parcurs.

  1. Sa pornesc de indata ce am clare primele doua puncte si sa nu ma opresc pana nu ajung unde mi-am propus.

Ei, in sfarsit ceva usor!

Mhm, adica definitia capcanei. Ceva care pare usor, astfel incat precautiile cad, si apoi iti frangi gatul. Game over!

Si realitatea e ca exact asta e zona care face diferenta intre invinsi si invingatori.

Groapa Marianelor si Triunghiul Bermudelor se numesc in cazul nostru Amanarea si Abandonul.

Cei mai multi din cei care nu ajung la capatul drumului sunt cei care amana la nesfarsit plecarea, decolarea, pentru ca “ar mai fi un mic detaliu de perfectionat”, sau pentru ca, pe drum undeva, drumul pare prea lung, prea obositor, am uitat de ce am plecat, am alte prioritati acum etc.

Dar daca ma opresc la jumatatea decolarii se cheama de fapt ca am ramas in acelasi loc. Cele mai multe esecuri vin din faptul ca nu am mai avut rabdare, nu am mai avut putere, nu am mai avut resurse, mi-am pierdut increderea, si m-am oprit.

Sigur, e omeneste. Dar uneori daca nu poti parcurge ultima suta de metri, nu treci linia de finish.

Si ne intoarcem la importanta punctelor 1 si 2. Motivatia puternica si buna planificare ma vor ajuta sa trec si ultimul hop.

Ha, sigur, usor de zis, mai greu de facut!

Pai da, tocmai de-aia zic sa ne-apucam de treaba!

“Get clear on what matters by getting rid of everything that doesn’t”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.