Balada unui ego mare (sau despre erori frecvente in leadership)

cropped-cropped-sorel-2017.png Si leadershipul, ca tot ce misca-n tara asta, raul, ramul,  are trasaturile lui romanesti, cum altfel!

“Nu multumesc, le am pe-ale mele!” asa ii vine managerului roman sa spuna cand ii sunt explicate metodele “imperialiste” ale leadeshipului.

Leaderul roman se mandreste de obicei cu nonconformismul, intuitia si creativitatea. Aur!…

Lucruri bune, in mod cert, pana cand ne gandim ca apoi intalnim in trafic aceleasi trasaturi, nonconformism fata de reguli, creativitate in gasirea de solutii unice si…noroc cu intuitia care ne salveaza prin intersectii. Parca nu mai e atat de bine…dar folosite atunci si acolo cand isi au rostul, sunt particularitati care te pot scoate la suprafata cand ai nevoie de aer.

Dar daca astea sunt “luminile” hai sa vedem care sunt “umbrele” acestui tip de leadership.

Si hai sa facem asta impreuna cu un CEO al unei multinationale din Bucuresti.

Traian este CEO de 2 ani, fiind promovat de pe pozitia de Director Financiar, din cadrul companiei, pentru care lucreaza deja de mai bine de 7 ani.

Nu se poate spune ca Traian nu cunoaste oamenii, partenerii, produsele sau procesele. Din contra, le cunoaste prea bine si din acest motiv are tendinta sa se implice in toate crizele, sa rezolve el totul (pentru ca, deh, cine ar putea sa rezolve mai bine decat el?! Nu e el no. 1 in companie?!)

Si se si descurca destul de bine, o scoate la capat, dar cu un consum de timp si energie care deja devine extenuant.

Seara cand ajunge acasa se intreaba, in timp ce-si pregateste bagajul pentru urmatoarea deplasare, cum de ajunge mereu el sa rezolve toate problemele? Unde sunt si ce fac ceilalti manageri?

Ar vrea de la ei mai multa implicare, mai multa proactivitate.

De fapt asta il macina de ceva vreme pe Traian, echipa lui de top management, pare sa astepte totul de la el. Fie ca le e teama sa-si asume riscuri, fie nu se simt motivati, fie nu le pasa…cert este ca Traian se simte din ce in ce mai singur, acolo, up in the air!

Ceva trebuie sa faca! Asa ca Traian a cerut expertiza unei echipe formate dintr-un coach si un consultant.

Acestia au petrecut doua saptamani impreuna cu Traian si au emis un raport pe care acum Traian, in holul aeroportului, il citeste intre doua zboruri.

Concluziile nu sunt asa cum se astepta el! Deloc!

Pare ca multe din probleme sunt generate de stilul lui de leadership.

Ar avea motive sa fie mai putin mahnit pentru ca raportul incepe spunand ca “Aveti tipul de leadership cel mai frecvent intalnit in Romania”.

Nu-si da seama exact daca asta e bine sau e rau…dar macar se simte mai putin singur.

A aflat din raport ca elementele definitorii ale acestui tip de leadership sunt urmatoarele:

  1. Un balans nereusit intre Micromanagement si Hands-off.

Traian stie ca are tendinta ca atunci cand se satura sa dea indicatii foarte detaliate, sa nu mai dea deloc: “Va astept la raportul de semestru!”.

Cand are timp insa, sau cand se enerveaza, intra peste manageri in asa de multe detalii incat mai ramane putin sa se urce el insusi la volanul TIR-ului care urmeaza sa transporte marfa.

Nu e deloc multumit cu aceste constatari!

Isi da seama ca luand toate deciziile, le rapeste managerilor rolul pentru care i-a numit in functii.

Ca lipsa lor de proactivitate este generata de faptul ca nu au loc de el.

In plus ei nu-si asuma nimic si se comporta ca si cand El ar trebui sa fie responsabil pentru solutiile pe care tot El le propune. Fireste!

Isi da seama ca e ca si cand ai tine niste tigri intr-o cusca stramta ani de zile ca apoi sa te plangi ca si-au pierdut instinctele si agilitatea.

  1. Lipsa de atentie in comunicarea cu echipa si un feedback neproductiv

Comunicarea cu echipa de top management l-a framantat mereu pe Traian.

Nu intelege de ce discutiile merg asa de anevoios. Doar el vorbeste cu toti angajatii, pana si cu nea Costel, de la paza, care ii deschide usa dimineata.

Insa oamenii din echipa de management par sa fie speriati de el si de aceea nici nu se avanta sa-si exprime opiniile prea des.

Isi propusese de ceva vreme sa ii scoata pe rand la masa, ca sa mai incalzeasca relatiile dar mereu e altceva mai urgent de facut. Iar ultimul team building a fost…acum cati ani oare?!…3 sau 4?!…

Si mai scrie ceva in raport care il nelinisteste: “angajatii evalueaza feedback-ul primit ca fiind de cele mai multe ori superior si ironic”.

Oare de ce se interpreteaza asa?! Cand omul greseste nu trebuie sa-I spui?! Iar asta cu ironia… a incercat doar sa mai glumeasca cu ei! Ce-or fi asa sensibili?!…

  1. Lipsa de atentie fata de motivatia echipei

Asta e un punct la care e hotarat sa ceara explicatii de la echipa de consultanti!

E adevarat ca si lui i se pare ca nu e prea mult entuziasm, dar pana la urma de ce sa nu fie motivati?! Managerii au bonus la final de an daca isi ating obiectivele, iar salariile sunt in linia pietei si corespunzatoare vechimii in firma! Ce motive de nemultumire ar putea fi aici?!

Ei bine, se pare ca Traian a luat decizia corecta sa solicite si o parere din exterior si pentru el urmeaza o perioada incarcata, in care isi va intelege mai bine stilul de leadership si ce anume trebuie sa schimbe la el!

Ca Traian insa sunt foarte multi cei care se afla in pozitii de top management, cu roluri de leadership, care cauta solutii la probleme similare.

Pentru ei (si poate si pentru tine), am adus pentru a 3-a oara in Romania, unul dintre cele mai bine primite workshop-uri world wide:

John Withmore’s Performance Consultants International,

vor sustine pe 21-22 Noiembrie la Bucuresti workshop-ul interactiv

Management Coach Development

Facilitator Carolyne Dawson

Eu va citez doar ce zic participantii:

“…best training EVER!”

si va invit sa gasiti mai multe detalii despre eveniment aici

Sa ne vedem cu bine! 

Sorel Radu

Coach

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.