Hello Change! Welcome Change!

pablo-12Ce spui dupa ce spui Buna ziua?

Pare o intrebare naiva nu-i asa?! Pentru ca da, cand ti-a sunat ultima oara intrebarea asta in cap? Nu-ti amintesti pentru ca nici nu o mai auzi. Nu mai e a ta. E a sistemului care te duce pe strazi cand vorbesti la telefon, care face funda la adidasi, si care iti mesteca mancarea. Ca doar nu rezolvi ecuatii gen “cu ce forta trebuie sa strang din maxilar pentru a musca din acest mar?”. Sigur nu. “Altcineva” face toate aceste operatiuni. Oare doar pe astea?

Intrebarea asta nu e asa naiva cum pare iar Eric Berne a luat-o in serios remarcand imediat ca exista inca o intrebare care o precede: Cum spui buna ziua? Si pentru prima si pentru a doua, raspunsul lui Berne este ca mai intai trebuie sa scapi de tot gunoiul acumulat prin “educatie”, “experienta de viata”, din copilarie si pana la maturitate, sa te regasesti pe tine (cum ar zice Goethe: tzac-pac), si abia apoi sa te intrebi cu cine stai de vorba, sa ai ochi si atentie sa-l vezi cu adevarat pe cel din fata ta, sa cauti in tine la modul real maniera cea mai potrivita de a spune “Buna ziua” si sa gasesti apoi continuarea cu sens, dupa salut.

“…Knowing takes you to the Threshold, but not through the Door.
Nothing can teach you if you don’t unlearn everything
How learned I was, before Revelation made me dumb” Rumi

Si daca Rumi era disponibil acum 700 de ani de ce ajunge el asa de greu la noi?! Ma rog…alta intrebare!

Revenind la intrebarea de la care am pornit, as zice ca dospeste in ea atat inevitabila noastra natura sociala, cat si ego-ul nostru, care nu se vrea doar “maret”, ci si unanim acceptat si  recunoscut. Pentru ca nu-i asa, intrebarea este: ce spui dupa buna ziua…ca sa fii interesant, ca sa te faci placut, sau ca sa nu te faci de ras… fiecare cu preocuparea lui.

Ei bine, Eric Berne, “parintele” Analizei Tranzactionale,  a descoperit, plecand de la aceasta intrebare, ca “…fiecare om isi scrie in copilarie, sub puternica influenta a parintilor, scenariul care ii va guverna cursul general al vietii. Scenariul de viata stabileste cu ce fel de persoana te vei casatori, cati copii vei avea, ba chiar si genul de pat in care vei muri, si cine va fi de fata atunci. El hotaraste daca vei fi un invingator sau un invins, un monument de forta sau un alcoolic condamnat.”

Asanumitul “gunoi” din copilarie, de care uneori e mai bine sa te debarasezi (daca nu te cheama Bill Gates, Zuckerberg, Branson, Musk, ci esti ca noi, ceilalti  7,5 miliarde de persoane), inseamna de fapt toate acumularile din prima parte a vietii, care sunt absorbite de fiecare copil, fara prea mult discernamant, dar care din nefericire traseaza deja “scenariul nostru de viata”, pe care apoi ni-l repetam obsesiv in minte prin neintreruptul nostru dialog interior, si pe care ne straduim sa-l transformam in realitate indiferent cat de nefast ar fi.

Sigur, unii sunt mai norocosi si au scenarii ultra pozitive, sau pur si simplu ii loveste norocul ca trenul de mare viteza…si nu mai apuca sa se impotriveasca 🙂

Pentru noi ceilalti, pana cand nu te trezesti astfel incat sa poti vedea propriul scenariu, esti victima lui. Abia dupa ce incepi sa vezi, ai o sansa sa-ti iei soarta in maini si sa-ti schimbi, ceea ce bunicii nostri numeau, “soarta”.

Iar cand deschizi ochii, primul lucru pe care vrei sa-l strigi este: Welcome change! In limba vechilor daci 🙂 .

Desigur, schimbarea nu e un proces facil,  desi toata viata noastra se desfasoara in mijlocul multiplelor schimbari, zi, noapte, iarna, vara, senin, ploaie, vale, deal, comunism, neo-comunism, ca sa nu mai pomenim de neintreruptul sir de schimbari ale organismului nostru, de la un bebelus de 3 kg la adultul de 50-60-70-80 de kg and counting! Suntem de fapt terenul de joaca al schimbarii : embrion, bebe, elev, adolescent, student, indragostit, revolutionar, trainee, manager, parinte, pensionar, si nu peste (foarte) mult timp, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, oale si ulcele!

Daaar… desi suntem aproape coplesiti de atat de multe schimbari care vin din toate partile, natura, tehnologia, preturile, sau poate tocmai pentru a apara in fata acestora singura reduta de “durabilitate”, nu cedam usor atunci cand vine vorba sa schimbam obiceiurile noastre oricat ar fi de nocive, automatismele noastre de gandire, oricat ar fi de falimentare, sau schemele noastre de comportament in anumite tipologii de situatii, oricat ar fi de sterile. Pe care de altfel nici nu le mai constientizam. Raspunsurile noastre au devenit automate, de unde si senzatia ca lucrurile “ni se intampla”.

Pe toate cele mai sus enumerate le imbracam frumos in “EU”, ego-ul nostru din tablou. “ia-ma cum sunt” zicem, nu indrazni sa ma schimbi. Si chiar daca ai indrazni, n-ar functiona. Fiecare si-a construit niste ziduri de aparare trainice si e pregatit sa-si apere reduta cu toate armele. Schimbarea, daca e sa se intample, se intampla numai din interiorul redutei. Daca deschizi ochii si te uiti putin mai atent la tine, daca iti pui intrebari, daca altcineva iti pune intrebari si esti gata sa cauti raspunsuri, altele decat cele pe care le porti cu tine si le scoti din manseta ca pe asi, si daca, desigur, vezi ce te asteapta la capatul drumului iar ceea ce vezi te cheama suficient de puternic ca sa te asterni la drum.

Cam despre aceste subiecte o sa tot scriu aici, despre posibilitatea alegerii, despre responsabilitatea constienta a vietii, despre actiune si consecinte, despre failure as a feedback, despre asumare, despre optiuni si decizii, deci da, despre schimbare. Si scriu, sper ca e evident, cu speranta ca poate, intr-un fel sau altul, mai direct, mai indirect, te pot ajuta sa-ti generezi propria schimbare.

Hello Change! Welcome Change!

Ps. Poti incepe sa schimbi ceva in viata ta chiar acum: Follow me! …:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.